Traditionele Chinese Geneeskunde (T.C.M.)

De Traditionele Chinese Geneeskunde (TCM) zoals die momenteel in China wordt onderwezen werd pas ongeveer 10 jaar geleden in het westen geïntroduceerd. Na die begintijd moest er veel vertaal- en interpretatiewerk gedaan worden. Omdat goede teksten in de opleidingen vaak niet voorhanden waren werden ofwel slechte teksten gebruikt of hele gedeelten van het consistente systeem overgeslagen, met alle gevolgen van dien. Gevolgen die we heden ten dagen op de Academie nog steeds gewaar worden. We zijn dan ook erg gelukkig met de basiscursus in de huidige vorm.

De studie in de Chinese geneeskunde kan tot op een zeer hoog niveau worden voortgezet en leiden tot specialisaties in acupunctuur, tui-na massage, Shiatsu en kruidengeneeskunde. Maar een goed begrip van de basis is zeer noodzakelijk. Het begrijpen (zowel intellectueel als intuïtief) van de basisinzichten over leven, ziekte en gezondheid is belangrijk voor het ontwikkelen van een grondhouding in het werken met patiënten. Deze grondhouding kan betekenen dat de therapeut op de eerste plaats een leraar is. Met behulp van de inzichten uit de Chinese filosofie en geneeskunde, gekoppeld aan de dosis levenservaring, kan de therapeut de onevenwichtige patronen in iemands leven tot bewustzijn brengen en hem of haar handvatten aanreiken voor ontwikkeling naar gezondheid.

Studie in de TCM vraagt om een behoorlijk niveau en om veel zorg en aandacht. Geen kant en klare receptvoorschriften die in sommige korte cursussen nogal eens worden gebruikt, maar steeds de nauwgezette weg langs de diagnostiek die leidt tot een unieke behandeling voor elke patiënt.

Tijdens de Basis Vakopleiding worden de basistheorieën van de Chinese geneeskunde grondig bestudeerd. De student maakt uitgebreid kennis met het menselijke lichaam volgens de Chinese zienswijze. Gezondheid (evenwicht tussen Yin en Yang) is het uitgangspunt als gekeken wordt naar de onevenwichtige patronen die wij ziekten noemen. Er is veel aandacht voor de diagnostiek met als gouden regel: “zo binnen, zo buiten”, ofwel: wat zich binnen in het lichaam afspeelt, is aan de buitenzijde waarneembaar. Er wordt kennis gemaakt met de verschillende behandel methoden die de Chinese geneeskunde rijk is: acupunctuur, kruidengeneeskunde, massage en Qi-gong.

De filosofie van het Chinese denken: de Yin-Yang theorie; het verschil tussen oost en west. Tao-isme.

- De theorie van de 5-elementen
- De vitale substanties: Jing, Bloed, Vloeistoffen, Qi en Shen.
- De oorzaken van ziekten, traditioneel en modern.
- De ziektefactoren, het verloop en de wetmatigheden.
- De organen in het lichaam, de zogenoemde Zang-Fu
- De extra organen.
- De leer van de aard en het verloop van de meridianen.
- De diagnostiek via: horen, kijken, voelen, en het stellen van de juiste vragen.
- De basisbeginselen van de tong- en polsdiagnostiek.
- Verschillende ziektepatronen m.b.t. organen.
- De ziektepatronen m.b.t. de ziektefactoren.

De uiterlijke symptomen vormen als het ware de takken van de diagnoseboom. De boom wordt in beeld gebracht, zodat de stam (en wortel) van het probleem duidelijk wordt en een juiste behandeling mogelijk. Dit zgn. patroon van disharmonieën -dat zeer individueel is- vormt de grondslag van het behandelplan.

| Terug |

Contactinformatie

Marion Hofstra - v/d Boogaard

Telefoonnummer
(0223) 622 781

Praktijkadres
Wilhelminastraat 18
1782 PR DEN HELDER

 

Klik voor een overzicht van actuele cursussen en workshops op de onderstaande link.

CURSUSINFORMATIE